donderdag 30 juli 2015

Got you! Mus

Aha, jaja. Even in het Nederlands om dit feestje te vieren.

Vogels, ja, maar wat weet ik er eigenlijk van. Jacob Cats heeft een prachtig gedicht over Vinken geschreven. Daar ga ik het hier nu niet over hebben, te dichterlijk. Er bestaat namelijk het boek 'Vogels van Groningen', waar bibliotheken en biologenvrienden niet al goed voor zijn. Uitgegeven in 1983 door de vereniging Avifauna Groningen ( bestond die al tussen 1800-1810 of 1900-1910?, voor later zorg), onder redactie van E.J. Boekema, P.Glas en J.B. Hulscher. Op blz.12 schrijven zij, of een van hen, ' In 1828 werd door de Commissie van Onderwijs in de provincie Groningen een vragenlijst voorgelegd aan schoolmeesters in alle gemeenten. Een van de vragen betrof het voorkomen van planten en dieren in hun omgeving. De schoolmeesters gingen aan het werk en noteerden hun waarnemingen in rapporten. De zogenaamde Schoolmeesterrapporten, nu in het bezit van rijksarchief te Groningen'. City of Groningen.
Work to do! Voor mijn PhD bedoel ik, want het vogelboek wijdt natuurlijk verder uit over vogels. De schat aan informatie over de planten ligt al bijna tweehonderd jaar op mij te wachten. Right under my nose! Plant- denken, here I come! Nu ben ik echt aan vakantie toe, ik ga lekker wandelen vandaag.

Opmerkelijk: het werk wat de schoolmeesters deden, wellicht samen met de leerlingen?, wordt nu gedaan door plantenecologen, ook die met een phd titel. Zie het nieuwste boek over de Drentse Aa, dat net uit is, o.l.v. prof. dr. T. Spek.  De onderwijs industrie! Meegelift met de goederen en bouw industrie?

Wel leuke namen voor de vogels hebben ze bedacht, die biologen: jaarvogel, zomervogel, jaargast, wintergast, zomergast, doortrekker, onregelmatige broedvogel, toevallige broedvogel, voormalige broedvogel, onregelmatige gast, dwaalgast.Wat een pluimage! Ik kan hier wel wat mee.
Zou ook zomaar in het culturele media veld gebruikt kunnen worden, als amusement. Was het programma Zomergasten in 1983 al op de NederlandscTV?
Dan ben ik weer terug bij af met Mus, mannelijk voor Muse, of beter nu, genderloos voor Muse, dat past beter bij mij. Geen biologisch onderscheid. En die gast vogels, zou zo maar met de huidige gastvrijheid van Groningen te maken kunnen hebben. En daarmee bedoel ik dat zowel mannen als vrouwen hun gasten fêteren. Dit is in Italië nog heel erg not done, in the city of Groningen normaal. Of is het iets van mijn peergroup? Ga ik over nadenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten